Peki Pazarlama Nedir?

PIN peki-pazarlama-nedir

İş hayatımda aldığım sorular içerisinde en çok duyduğum soruyu ilk yazımın başlığına taşımak istedim.

Soruya bakınca aslında bunun bir karşı soru yani bir reaksiyoner soru olduğunu anlamak zor değil. Çünkü yaptığım, sayısını hatırlamadığım birçok görüşme ve toplantıda; insanlara sunduğum ilk çözüm önerisi asla reklam yapmak olmadı. Elbette bunu duyanlar ilk etapta çok şaşırdılar. Benim görüşüme göre de reklam, halkla ilişkiler faaliyetleri ve buna bağlı erişimler oldukça önemli; ancak reklamın öncesindeki sürecin planlanmaması yani pazarlama anlamında tek enstrüman olarak reklamın görülmesi iş sonuçlarındaki olası başarısızlıkların en büyük nedenidir.

Peki, olası başarısızlıkları önlemek için nasıl hareket etmeli.

Modern Pazarlamanın babası Kotler’e her zaman kulak kabartmalı. Dünyanın birçok ülkesinde Kotler’in 4P’sinin sadece biri yani Promotion (Reklam) pazarlama kabul edilir. Oysa 3 tane da “P” harfi var. Bence bunlardan en önemlisi Prince (Fiyat). Çünkü fiyat satacağınız her ne ise, onun konumunu, kime satılacağını nasıl ve ne şekilde müşteriye sunulacağını belirler. Tabi önce diğer bir P’ye yani Product’a (Ürüne) karar vermeniz gerekiyor.

Sonra ise bir dağıtım kanalına (online ya da offline) karar vermeniz ve 3. P olan Place (Dağıtım noktasını) belirlemeniz gerekiyor.

Sonra ise herkesin en sevgili “P” si olan Promotion (Reklam) a başlayabilirsiniz. Neden mi en sevgili “P”; çünkü en göz önünde, en çok egolu olan “P” o.

Sevgiler.